Casatoriile interconfesionale
Obiceiuri nunta

Casatoriile interconfesionale

de

Se poate oficia cununia religioasa intre doua persoane care fac parte din culte diferite?

Una din intrebarile care apare frecvent la multe persoane de confesiuni diferite care vor sa-si uneasca destinele si prin ceremonia religioasa. Iata pe scurt cum se raporteaza cultele crestine la problematica oficierii casatoriilor mixte:

  • In Biserica Ortodoxa, in mod obisnuit, casatoriile interconfesionale si interreligioase sunt interzise, insa in cazul in care sunt tolerate, prin aplicarea iconomiei, slujba cununiei trebuie oficiata in Biserica Ortodoxa de catre preotul ortodox. Posibilitatile si formele de aplicare a iconomiei depind de necesitatile practice ale fiecarei Biserici Ortodoxe locale, care are dreptul de decizie in judecarea fiecarui caz in speta. Copiii rezultati dintr-o astfel de casatorie trebuie botezati si educati in credinta ortodoxa. Un impediment la Cununie este a treia casatorie, Biserica Ortodoxa Romana accepta sa oficieze cununia religioasa doar de trei ori pentru aceeasi persoana.
  • Biserica Romano-Catolica are o viziune mai ecumenica acceptand casatoria mixta si neimpunand partii necatolice sa frecventeze cultul catolic decat la cererea expresa a acesteia, iar unul dintre nasi trebuie sa fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericesti, pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai noii familii.
  • Biserica Greco-Catolica accepta casatoriile mixte, dar nu primeste la savarsirea acestei Taine pe cei ce au divortat, decat daca se dovedeste ca solicitantul a fost fortat la prima casatorie sau daca fostul partener nu dorea copii in cadrul casniciei ori a comis adulter. Nasii pot fi si ei de alta confesiune, desi ar fi bine ca macar unul dintre ei sa fie greco-catolic. Exista cateva conditii impuse de aceasta religie, cum ar fi faptul ca tinerii hotarati sa se casatoreasca iau legatura cu preotul pentru o perioada de pregatire si catehizare. Prima conditie pentru incheierea cununiei religioase este ca vitorii miri sa fie crestini botezati. In cazul in care unul dintre miri nu este greco-catolic el trebuie sa se angajeze ca nu-si va obstructiona partenerul la frecventarea cultului si cel putin unul din copii sa fie botezat in rit greco-catolic.
  • Biserica Reformata sau Protestanta accepta casatoriile mixite cu conditia ca mirii sa fie botezati, chiar daca unul dintre miri nu este reformat, acesta/aceasta trebuie sa fie botezat, indiferent de confesiunea careia ii apartine. Tinerii reformati, inainte de casatorie, sunt consiliati de catre pastor, pe cat posibil si in prezenta viitorilor nasi.
  • In Biserica Baptista cununia mixta nu este permisa decat in cadrul culturilor neoprotestante, mirii fiind incurajati sa aleaga la ce biserica locala vor participa pe viitor la serviciile divine.

In concluzie casatoriile mixte se pot oficia religios, dar trebuie avute in vedere unele conditii impuse de fiecare confesiune in parte cu privire la casatoria interconfesionala.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: